Портал шкільної преси Запорізької гімназії №19 Запорізької міської ради

 

 

Пошук

Фільтр пошуку

ВМ-НФ Запоріжжя конференція медіаосвіта конкурси АУП ЗНВК №19 Запорізький НВК №19 Шкільний Медіахолдинг Конкурс радіо Андрій Єлькін Республіка Мрія здоров'я Кристал здорові школи звіт медіаграмотність навчання відео Шевченківські пакети плакати постер HEALTHY SCHOOLS плакат безпека медіатворчість урок екологія РК медіакультура 7 клас 9 клас булінг виховна робота 8 клас основи медіаграмотності практична робота екологія Солярис Департамент освіти і науки біологія еко-марафон Вісник Мрії челендж самоврядування медіа Карантин Хімія дистанційне навчання кіноклуб

Категорії розділу

Новини від шеф-редактора ПШП [134]
Новини - 24/7 [21]
Новини початкової школи [2]
Новини інших МЦ [17]
Новини - Олімпія [18]
Новини - Бригантина [14]
Новини - Креатив [105]
Новини - Кристал [123]
Новини - Фенікс [24]
Новини - Промінь сонця [7]
Новини - Нове місто [6]
Новини - Соляріс [23]
Новини - Нью-Скіфія [12]
HEALTHY SCHOOLS [51]
Новини в рамках програми "HEALTHY SCHOOLS"

Ми у Фейсбуці

ВМ-НФ


9:54 PM
Шестикласники звернули увагу на Всеукраїнський день бібліотек

На календарі останній день першого осіннього місяця - 30 вересня. І сьогодні починаючи з 1998 року відзначається Всеукраїнський день бібліотек! З такої нагоди, сьогодні на класній годині, наш класний керівник Надія Федорівна, розповідала нам цікаві факти про бібліотеки.

Бібліотеки – для одних це лише місце зберігання книжок, для інших казковий світ, де можна зануритися у цікаві події минулого, сучасності та навіть фантастичного майбутнього. Це місце, де можна знайти відповідь на мільйони запитань, адже бібліотека – це накопичення людських пізнань багатьох століть.

Вважається, що вперше аналоги сучасних бібліотек з’явилися ще близько 2,5 тис. років до нашої ери на Сході. Це були зібрані в одному з древніх вавілонських храмів міста Ніппур глиняні таблички на яких їх сучасники запам’ятали важливу для них інформацію для наступних поколінь. У Київській Русі перші бібліотеки стали відкривати після прийняття християнства. Це були церковні бібліотеки, серед яких у той час найбільшою вважалася заснована в 1037-му році князем Ярославом Мудрим бібліотека Софії Київської. У цій бібліотеці зберігалося понад дев’ятсот книг, що були виготовлені тоді виключно вручну. Для середньовіччя це була грандіозна праця і в подальшому в майстернях при Софійському соборі робилися книги, які увійшли в основу інших бібліотечних зібрань, наприклад, бібліотеки при Печерському монастирі, яка стала найбільшим з кінця ХІ століття центром культурного життя в Київській Русі.

А ви знали, що Україні налічується близько 40 тисяч бібліотек. Серед провідних — Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського, Національна парламентська бібліотека України, Національна бібліотека України для дітей, Національна історична бібліотека України, Державна науково-технічна бібліотека України та інші.

І наостанок декілька цікавих фактів про бібліотеки.

- Персидський візир Сахіб прославився в X столітті своєю бібліотекою, а не державними діяннями. Зі своїми 117 тисячами книг він не розлучався навіть під час військових походів. Разом з військами йшли чотириста верблюдів, навантажені томами. Тома розташовувалися в алфавітному порядку, і так само за алфавітом рухалися верблюди. Коли візир хотів відволіктися від кровопролиття і почитати, караванщики- бібліотекарі легко знаходили необхідну книгу.

- Книги мають дуже велику цінність, про що свідчить практика приковувати книжки ланцюгами ,яка існувала в Середньовічній Європі до 18 сторічя. Таким чином книжки можна було почитати, але узяти з собою ні. В ті часи книжки на полку ставили корінцем всередину, щоб зручніше було діставати і не заплутуватися в ланцюгах.

- Найзагадковіша бібліотека в історії - це легендарна бібліотека Івана Грозного. Це колекція книг і документів, останнім власником якої ймовірно був Іван IV. За однією з версій, бібліотека була їм захована. Її пошуки ведуться вже кілька століть, однак вона досі не знайдена. Є припущення, що бібліотека замурована в підземеллях Кремля.

- Однією з найбільших бібліотек за всю історію людства є Бібліотека Конгрессу США у Вашингтоні. Бібліотека налічує більше 75 млн найменувань, включаючи книги, фотографії, записи, музичні композиції. Бібліотека відкрилася у 1800 р. із загальною вартістю книг у 5 тис. доларів.

- В Стародавньому Єгипті всі кораблі, які припливали до Олександрії, мусили здавати свої книги до бібліотеки для копіювання. Оригінал залишався в бібліотеці, а копія повертала власнику.

- Систему класифікації книг в бібліотеці винайшли в Давньому Китаї.

На сьогодні з розвитком Інтернету технологій і створенням електронних бібліотек відвідування стаціонарних дещо скоротилося, але ніякі технології не зможуть передати ту загадкову атмосферу,яка панує серед величезної кількості книжок, що вишикувалися в рядок на величезних стелажах бібліотеки.

Учні нашого класу намалювали дуже гарні малюнки, присвячені дню бібліотек. Ще, учні нашого класу, принесли з дому художні книги та подарували їх у шкільну бібліотеку. Бібліотекар подякувала нам і з радістю взяла їх.

Бажаємо вам читати побільше книжок і відмінного настрою!

 

Камінська С.

 


Автор новинного повідомлення:
Сфера інтересів автора:
Автор фото:
Категорія: Новини - Креатив | Переглядів: 421 | Додав: shvedunms | Рейтинг: 4.5/6

Слідкуйте за новинами в групі "Запорізький НВК №19"
Підписуйтесь на нашу сторінку у Facebook

Всього коментарів: 3
avatar
1
1 mech • 10:45 PM, 2019-09-30
Яка змістовна та одночасно важлива новина. 40 000 бібліотек в Україне! І наш Портал шкільної преси завдяки зусиллям юнкорів поступово перетворюється в велику бібліотеку, тільки у декілька більш сучасну - в електронну. )
Молодці! Так тримати!
8000+
avatar
0
2 Spes • 7:33 AM, 2019-10-01
Рівняйтеся на древніх...ЧИТАЙТЕ!!!! )))
avatar
0
3 misha897gr • 8:03 PM, 2019-10-02
Дужє гарно
avatar

Новини

 

[2023-06-18]
Любов Найдьонова: Щоб подолати булінг, вчіться перетворювати «мінуси» на «плюси»!Любов Найдьонова: Щоб подолати булінг, вчіться перетворювати «мінуси» на «плюси»!

[2023-05-02]
Вітаємо нашого чемпіона з перемогою!Вітаємо нашого чемпіона з перемогою!

[2023-04-30]
Згадали Чорнобильську трагедію та обирали кращу стратегію розвитку енергетики для УкраїниЗгадали Чорнобильську трагедію та обирали кращу стратегію розвитку енергетики для України

[2023-04-28]
Як спасати планету, дізналися учасники кіноклубної події

[2023-04-24]
22 квітня - Всесвітній день Землі! Радіо «РМ» транслювало передачу 22 квітня - Всесвітній день Землі! Радіо «РМ» транслювало передачу "Електронні відходи - Стоп!"

Фото


Публікації

Завершилось навчання в рамках програми Доку Діє 2.0. Можна підбивати підсумки.Завершилось навчання в рамках програми Доку Діє 2.0. Можна підбивати підсумки.

Контрольна робота з теми «Хімічні реакції» 9 КЛАС

Школа лідерів - майстер-класи

Перелік проектів на вибір для учнів 6-9 класів

Школа сайтобудування

Обираємо логотип 2022-2023Обираємо логотип 2022-2023

ВСЯ ХІМІЯ за 8 клас в 1 уроці + таймкоди

Складові аналізу медіатексту

По слідам війни, йде допомогаПо слідам війни, йде допомога

Поняття про оксиди, окиснення (горіння, повільне окиснення, дихання)

Вхід на сайт

Заради розвитку

Рейтинг успішності

ТОП-5

КРИСТАЛ
24/7
КРЕАТИВ

Коментарі

YML

Характеристика Натрію і Хлору
Натрій: 
До речі, пане Вадиме, Ваша ідея зі створення переліку інтернет-ресурсів медіахолдингу "ВМ-НФ&qu

Я теж абсолютно так думаю. Втім, з'ясовується, що серйозні Інтернет-ресурси, а надто їх розробка

Всі, хто розвиває якийсь бренд, обов'язково повинні мати свій власний сайт, адресу якого розміщу

Ой, загубився перший рядок, він виглядав так:

Хочеш мати власний сайт?

Календар

«  Вересень 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Друзі сайту

  • department