Портал шкільної преси Запорізької гімназії №19 Запорізької міської ради

 

 

Пошук

Фільтр пошуку

ВМ-НФ Запоріжжя конференція медіаосвіта конкурси АУП ЗНВК №19 Запорізький НВК №19 Шкільний Медіахолдинг Конкурс радіо Андрій Єлькін Республіка Мрія здоров'я Кристал здорові школи звіт медіаграмотність навчання відео Шевченківські пакети плакати постер HEALTHY SCHOOLS плакат безпека медіатворчість урок екологія РК медіакультура 7 клас 9 клас булінг виховна робота 8 клас основи медіаграмотності практична робота екологія Солярис Департамент освіти і науки біологія еко-марафон Вісник Мрії челендж самоврядування медіа Карантин Хімія дистанційне навчання кіноклуб

Категорії розділу

Новини від шеф-редактора ПШП [134]
Новини - 24/7 [21]
Новини початкової школи [2]
Новини інших МЦ [17]
Новини - Олімпія [18]
Новини - Бригантина [14]
Новини - Креатив [105]
Новини - Кристал [123]
Новини - Фенікс [24]
Новини - Промінь сонця [7]
Новини - Нове місто [6]
Новини - Соляріс [23]
Новини - Нью-Скіфія [12]
HEALTHY SCHOOLS [51]
Новини в рамках програми "HEALTHY SCHOOLS"

Ми у Фейсбуці

ВМ-НФ


2:49 PM
Любов Найдьонова: Щоб подолати булінг, вчіться перетворювати «мінуси» на «плюси»!

Як розширити та поглибити знання про явища булінгу та кібербулінгу? Як формувати активну позицію щодо питань попередження та протидії таким випадкам?

Над цими питаннями працювали вчителі Запорізької гімназії №19 в рамках XVII засідання постійно діючого кіноклубу Docudays UA «Вісник Мрії», переглядаючи та обговорюючи документальний фільм Лі Гірша «БУЛЕР».

Просвітницький захід з назвою «Не такий, як інші?» відбувався 13-14 червня на платформі ZOOM.

- В Запорізькій гімназії №19 приділяють системну увагу питанням цькування (булінгу), педагоги проводять дослідження, готують актуальні опитувальники, удосконалюють діагностику, спираючись на це, планують системну роботу з подолання цих проявів порушення прав дитини, - розповідає керівник кіноклубу Docudays UA «Вісник Мрії», педагог-організатор ЗГ №19 Андрій Єлькін.

За його словами, педагоги освітнього закладу добре розуміють поняття булінгу, кібербулінгу та їх відмінність від звичайних конфліктів. При цьому, розуміння шляхів попередження та алгоритмів протидії цькуванню в освітньому середовищі потребує безперервного удосконалення.

- Нульова терпимість до випадків булінгу та кібербулінгу в освітньому процесі, як з боку учнів, так і з боку наставників, – це видатне досягнення. Воно можливе за умови, якщо педагог позбавляється від жалості до себе, готовий відчувати біль дітей жертв булінгу, має достатній інтелектуальний та духовний рівень, що дозволяє такому педагогу, не зважаючи на стресові умови війни в Україні, не відторгати повчальний контент, навіть такий складний та оголюючий проблеми, як фільм «Булер», - каже педагог-організатор.

У якості експерта під час обговорення проблемних питань, які відображені у кінематографічному творі, виступила лідер думок у сфері масової комунікації та медіаосвіти в Україні, заступник директора інституту соціальної та політичної психології Національної академії педагогічних наук України, доктор психологічних наук Любов Найдьонова.

Вона надала фахові коментарі, реагуючи на всі озвучені позиції, радила, як діяти, виконуючи свої функціональні обов’язки, відчуваючи безпорадність та відчай, коли війна забирає останні залишки енергетичної спроможності рухатися ефективно у напрямку забезпечення безпеки освітнього простору.

Експертка пояснювала, як перетворювати «мінуси» на «плюси», знаходити додаткові ресурси для побудови продуктивних взаємовідносин зі всіма учасниками освітнього процесу.

Особливу увагу Любов Найдьонова приділила роботі з батьками. Батьки булерів та жертв булінгу можуть відчувати безпомічність та можуть не визнавати, що неадекватна поведінка їхніх дітей у багатьох випадках є наслідком насилля у сім’ї. Розмова з батьками – це складна справа, вона може викликати покарання дітей, що у подальшому може приводити до випадків ще більшого, але вже прихованого булінгу, який буде важко зафіксувати, - каже Любов Антонівна.

Вона підкреслила, що тільки створюючи в освітньому закладові загальну культуру несприйняття булінгу, що стає можливим через комунікації, коли усі суб’єкти процесу погоджуються з встановленими правилами, можна застосовувати покарання, які без такої попередньої роботи можуть тільки шкодити, викликаючи прояви поглиблення проблеми та скорочуючи спроможність вчителів підтримувати тих учнів, хто потребує допомоги.

Тим, хто вміє аналізувати та намагається вирішувати проблему булінгу, Любов Найдьонова запропонувала розглядати фільм «Булер» як своєрідний посібник про те, що можна зробити краще.

Наприкінці кіноклубної зустрічі учасники виконували цікаві вправи «Займи позицію» та «Пошук рішень», отримували поради щодо організації творчої роботи дітей.

Вчителі Запорізької гімназії №19 брали активну участь у дискусії, звертали увагу на найбільш важливі епізоди, препаруючи аудіовізуальний медіатекст та висловлюючи важливі висновки.

Олена Маямсіна: Мені дуже сподобався цей захід, я відчула таку підтримку, що кожен може висловити свою думку. Хотілось би, щоб ми ось так дружно один одного підтримували, допомогали. Якщо б таких заходів було більше, було б дуже гарно. Адже ти постійно розвиваєшся, відкриваєш для себе щось нове. Саме завдяки таким заходам можна знаходити для себе важливі відповіді та щось нове. Хочется бути для дітей другом, не тільки вчителем. Коли ми дивилися фільм, я зробила висновок, що діти не бачать підтримки, вони не бачать людину – вчителя, який може їм допомогти. Діти повинні відчувати, що ми не тільки вчителі, але й їхні друзі.

Алла Білібуха: Дуже корисний захід. Дивлячись відео, що мене найбільш вразило: це така жахива ситуація, коли дитина така мала, і вона вже не вірить, що можна ситуацію вирішити і якось поправити, вона не вірить в те, що їй допоможуть батьки, вчителі. Це страшно.

Любов Тараненко: Дуже гарна змістовна була зустріч, дуже багато гарних побажань, побачили, як можна вийти із тої чи іншої ситуації. Звичайно, багато що від вчителів залежить, але я б сказала ще – й від батьків теж, Потрібно звертатися до психологічної служби. Батьків іноді важко запевнити, що у вихованні дітей вони допускають багато помилок, у дитини підвищується самооцінка, через що вона надалі веде себе так, що призводить до конфліктних ситуацій. І однолітки відвертаються від цієї дитини і залишають її на одинці. Але батьки і дальше продовжують не бачити своїх помилок у вихованні.

Ірина Старова: З приводу гомосексуальності дитини. Це тема для окремої розмови. Потрібно запланувати захід в рамках кіноклубу. Це було б дуже корисно для учительської спільноти, бо українське суспільство консервативне, а учительська спільнота мабуть ще більше консервативна.

Надія Мандзій: Хочу побажати своїм колегам пам’ятати, що ви теж люди, пам’ятати, що, це моя суб’єктивна думка, 95% відповідальності за дітей несуть батьки. Тому - більше співпрацювати з батьками в цьому напрямку і нагадувати їм, що все в житті людини йде від родини. Бажаю вам не брати на себе тої відповідальності, яку ви не повинні брати на себе. Дуже часто ми знищуємо самі себе через проблеми інших, забуваючи про те, що, якщо у нас не буде життєвого ресурсу, ми нікому не зможемо допомогти.

Ірина Лавринович: В загалі важка така тема. Фільм важкий. Коли вчора передивлялася, дуже було сумно. Іноді навіть хотілося плакати. Після того, як все це розглянули та переговорили, щось трошки засвітило. Тобто, ну, можна з цим якось боротися. Проблема не тільки у нас, а скрізь. Якщо дійсно всі разом йти до вирішення, то може якійсь результат … не може, а дійсно результати будуть.

Тетяна Давиденко: Дійсно тема, скажемо, наїжена з одного боку, нам вона актуальна та актуальність її не зменшиться з часом не скільки. Кожна ситуація розглядається по різному, й спілкуватися та знаходити ці точки дотику – це кращий вихід.

Олена Кокоріна: Проблема актуальна справді. Проблема складна і стикаєшся з нею часто. Вже нароблений алгоритм якійсь-то, але потрібно пам’ятати, що індивідуальний підхід – це основне у вирішенні цих усіх проблем. Згодна з позицією колег. Завжди знаходиш для себе щось таке, що підтримує тебе у цьому напрямку роботи.

Відео підготовки учасників до перегляду фільму «Булер»: https://youtu.be/ImValQFaXqs

Замовити посилання на відео з обговоренням фільму «Булер» можна за допомогою спеціальної форми, в якій замовник/замовниця бере на себе певні зобов’язання.

Зв'язок з автором цього матеріалу можна здійснювати за допомогою форми для коментарів внизу цієї сторінки.

Звертаємо увагу! Відповідно до дослідження ЮНІСЕФ: 67% дітей в Україні у віці від 11 до 17 років стикалися з проблемою булінгу; 24% дітей стали жертвами булінгу; 48% дітей нікому не розповідали про випадки булінгу; 44% школярів були спостерігачами булінгу, але ігнорували його, бо їм було страшно за себе; більшість дітей булять через те, що вони виглядають, говорять, думають не так, як інші діти.

Додатково!

Презентація заходуhttp://zps19.at.ua/2022-2023/prezentacija-buler.pdf

Лі Гірш - американський режисер документального кіно. Гірш закінчив Школу Патні у Вермонті та Гемпширський коледж в Амгерсті, Массачусетс. Він був автором сценарію та режисером документального фільму «Амандла!: Революція в гармонії чотирьох партій». Гірш також написав одну з частин книги «Звук без меж: Семпли з цифрової музики та культури» (МІТ Ргезз, 2008), редактором якої був Пол Д. Міллер). Прем’єра його фільму «Булер» відбулася на Кінофестивалі в Трибеці у 2011 році.

Дисклеймер

Розвиток Мережі DOCU/CLUB фінансується Посольством Швеції в Україні, Національним фондом на підтримку демократії (NED) та Fondation de France.

Думки, висновки чи рекомендації належать автор(к)ам та упорядникам/-цям цієї публікації та не обов'язково відбивають погляди урядів чи благодійних організацій цих країн. Відповідальність за вміст публікації несуть виключно автор(к)и та упорядники/-ці.

 

НОРМАТИВНО-ПРАВОВІ АКТИ

1. Конвенція про права дитини

2. Закон України «Про охорону дитинства»

3. Закон України «Про освіту»

4. Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії булінгу (цькуванню)»

5. Наказ Міністерства освіти і науки України від 28.12.2019 № 1646 «Деякі питання реагування на випадки булінгу (цькування) та застосування заходів виховного впливу в закладах освіти»

 

ЛИСТИ-РОЗ’ЯСНЕННЯ ДО ЗАКОНОДАВСТВА

Лист МОН України 29.01.2019 №1/11-881 «Рекомендації для закладів освіти, педагогічних працівників щодо застосування норм Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії булінгу (цькуванню)»

Лист МОН України від 07.08.2018 №1/9-486 «Про деякі питання організації в закладах освіти виховної роботи щодо безпеки й благополуччя дитини».

#права_дитини, #людська_гідність, #булінг, #кібербулінг, #насильство.


Автор новинного повідомлення: Андрій Єлькін
Сфера інтересів автора: хімія, екологія, журналістика, медіа, література
Автор фото: Андрій Єлькін
Категорія: Новини від шеф-редактора ПШП | Переглядів: 190 | Додав: mech | Теги: кіноклуб, булінг | Рейтинг: 5.0/1

Слідкуйте за новинами в групі "Запорізький НВК №19"
Підписуйтесь на нашу сторінку у Facebook

Всього коментарів: 0
avatar

Новини

 

[2023-06-18]
Любов Найдьонова: Щоб подолати булінг, вчіться перетворювати «мінуси» на «плюси»!Любов Найдьонова: Щоб подолати булінг, вчіться перетворювати «мінуси» на «плюси»!

[2023-05-02]
Вітаємо нашого чемпіона з перемогою!Вітаємо нашого чемпіона з перемогою!

[2023-04-30]
Згадали Чорнобильську трагедію та обирали кращу стратегію розвитку енергетики для УкраїниЗгадали Чорнобильську трагедію та обирали кращу стратегію розвитку енергетики для України

[2023-04-28]
Як спасати планету, дізналися учасники кіноклубної події

[2023-04-24]
22 квітня - Всесвітній день Землі! Радіо «РМ» транслювало передачу 22 квітня - Всесвітній день Землі! Радіо «РМ» транслювало передачу "Електронні відходи - Стоп!"

Фото


Публікації

Завершилось навчання в рамках програми Доку Діє 2.0. Можна підбивати підсумки.Завершилось навчання в рамках програми Доку Діє 2.0. Можна підбивати підсумки.

Контрольна робота з теми «Хімічні реакції» 9 КЛАС

Школа лідерів - майстер-класи

Перелік проектів на вибір для учнів 6-9 класів

Школа сайтобудування

Обираємо логотип 2022-2023Обираємо логотип 2022-2023

ВСЯ ХІМІЯ за 8 клас в 1 уроці + таймкоди

Складові аналізу медіатексту

По слідам війни, йде допомогаПо слідам війни, йде допомога

Поняття про оксиди, окиснення (горіння, повільне окиснення, дихання)

Вхід на сайт

Заради розвитку

Рейтинг успішності

ТОП-5

КРИСТАЛ
24/7
КРЕАТИВ

Коментарі

YML

Характеристика Натрію і Хлору
Натрій: 
До речі, пане Вадиме, Ваша ідея зі створення переліку інтернет-ресурсів медіахолдингу "ВМ-НФ&qu

Я теж абсолютно так думаю. Втім, з'ясовується, що серйозні Інтернет-ресурси, а надто їх розробка

Всі, хто розвиває якийсь бренд, обов'язково повинні мати свій власний сайт, адресу якого розміщу

Ой, загубився перший рядок, він виглядав так:

Хочеш мати власний сайт?

Календар

«  Червень 2023  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Друзі сайту

  • department