Портал шкільної преси Запорізької гімназії №19 Запорізької міської ради

 

 

Пошук

Фільтр пошуку

ВМ-НФ Запоріжжя конференція медіаосвіта конкурси АУП ЗНВК №19 Запорізький НВК №19 Шкільний Медіахолдинг Конкурс радіо Андрій Єлькін Республіка Мрія здоров'я Кристал здорові школи звіт медіаграмотність навчання відео Шевченківські пакети плакати постер HEALTHY SCHOOLS плакат безпека медіатворчість урок екологія РК медіакультура 7 клас 9 клас булінг виховна робота 8 клас основи медіаграмотності практична робота екологія Солярис Департамент освіти і науки біологія еко-марафон Вісник Мрії челендж самоврядування медіа Карантин Хімія дистанційне навчання кіноклуб

Категорії розділу

Новини від шеф-редактора ПШП [134]
Новини - 24/7 [21]
Новини початкової школи [2]
Новини інших МЦ [17]
Новини - Олімпія [18]
Новини - Бригантина [14]
Новини - Креатив [105]
Новини - Кристал [123]
Новини - Фенікс [24]
Новини - Промінь сонця [7]
Новини - Нове місто [6]
Новини - Соляріс [23]
Новини - Нью-Скіфія [12]
HEALTHY SCHOOLS [51]
Новини в рамках програми "HEALTHY SCHOOLS"

Ми у Фейсбуці

ВМ-НФ


12:18 PM
Як спасати планету, дізналися учасники кіноклубної події

У рамках програми дій кіноклубу Docudays UA «ВІСНИК МРІЇ» для всіх бажаючих 26 квітня 2023 був організований онлайн-показ повнометражного документального фільму американської режисерки та продюсерки Емілі Джеймс «Просто зроби це» («Just do it»).

Екологія та зміна клімату – актуальні та болючі питання для сучасності. Дізнатися про життя еко-активістів та їхню діяльність, часом провокативну, іноді наївну, але таку, що привертає увагу до вирішення проблем. Все це важливо саме зараз, коли в Запорізькій гімназії №19 відбувається традиційний, вже двадцять перший Екологічний марафон «Планета Земля – територія Мрії».

- Головне для нас: під час кіноклубних подій почути відвідувачів, створити умови для обміну думками, проявити усі можливі позиції, спільно корегувати та трансформувати їх у бік прогресивних поглядів , зміцнюючи розуміння прав людини, - каже керівник і модератор кіноклубу Андрій Єлькін.

Цей фільм не просто про британських еко-активістів у галузі клімату та сміливих порушників спокою, які перейшли межу і стали з точки зору держави злочинцями. Цей фільм також про небайдужість людей, про їхню віру у власні сили, про цінності демократичного суспільства, де взаємовідносини держави і громадськості збалансовані таким чином, що люди, виконуючи свої функції та спираючись на власні переконання, можуть впливати на своє сьогодення та власне майбутнє. Задокументований більш ніж за рік фільм розповідає про активістів, які блокують заводи, нападають на вугільні електростанції та приклеюються до торгових майданчиків міжнародних банків, незважаючи на реальну загрозу арешту.

- Переглядаючи цей фільм, я згадав, як під час навчання в США нашу групу привезли до Каліфорнійського університету на місце протесту жителів міста Берклі, які відстоювали право на існування величезних дубів та вимагали скасувати рішення адміністрації університету побудувати на їхньому місці тенісний корт для студентів, - продовжує розповідати Андрій Єлькін. - Ми побачили, що протестуючі оселилися, як то кажуть, на вершині цих дерев і відмовлялися покидати свої намети, таким чином захищаючи рослини від вирубки. Територію цього "табору на деревах" поліцейські обгородили сучасним парканом і, як нам розповіли, дозволяли групам підтримки передавати воду та продукти харчування активістам лише раз на добу. Зрозуміло, що ці пакети з провізією можна було підняти на висоту лише за допомогою спеціальних мотузок.

 

 

Фото Андрія Єлькіна з місця події

 

- Пам'ятаю, як наша делегація підтримала тоді протестувальників, коли ми, задираючи свої голови вгору, співали їм гімн України, - додав він.

Звісно цікаво, що каже сама Емілі Джеймс про своїх героїв. В одному інтерв’ю вона однозначно висловила свою позицію: «… коли ви бачите, як люди намагаються виправити світ, використовуючи лише свої голі руки, D-подібні замки, супер-клей та прапорці, невже ви не запропонуєте їм руку допомоги? Якщо держава каже, що це робить мене злочинцем, то я кажу, що насправді це не справа держави. Я впевнена, що історія виправдає цих людей. Завжди правильно чинити опір тому, що ви вважаєте е неправильним, а головне - дати собі можливість змінити це».

 

Навесні 2009 року розпочалась робота над фільмом. Його повна назва «Просто зроби це: історія про сучасних злочинців».

Чи можна зняти важливий фільм, якщо зобразити події, дозволяючи глядачам дізнатися про людей, які готові ризикувати своєю свободою і навіть життям на знак протесту? Можливо для цього потрібно вірити у те, що роблять ці люди, мати бажання допомогти їм та донести їхню ідею.

- Не знаю, чому учні шкіл тут можуть навчитися....в мене враження, що головним героям немає з чим порівнювати їхнє життя та проблеми... фільм дивний, - висловлює свою думку учасниця перегляду.

- Я не розумію що фільм нам каже..., - підтримує її інша учасниця.

- Ну, як на мене, цей фільм про поширені у західній Європі громадські рухи. Тобто довкілля в жахливому стані, наступним поколінням може не вистачити ресурсів для життєзабезпечення. При цьому, відбувся поділ на дуже багатих та бідних людей. Хтось на яхтах відпочиває, для когось не залишається місця для нормального життя. При цьому, планета виснажується – ті, хто приймають екологічно важливі рішення, в першу чергу думають про свої прибутки, - намагається активувати дискусію модератор.

- Головна тема - це громадський активізм та право громадян мати власну думку та висловлювати її. Мова йде про громадянське суспільство як цінність демократичної країни. Тобто люди повинні мати фундаментальні права, можливість їхньої реалізації, інакше виникає набагато більше невдоволення аж до сепаратистських рухів. Ми бачимо, що право на життя та майбутнє потрібно відстоювати навіть у Великобританії, - долучається до обговорення ще один учасник перегляду.

- Чи можна так сказати, що, якщо в Україні багато людей, які не поділяють цих цінностей, тобто ментально залишаються у совдепії, то звісно цей фільм не потрібно демонструвати в таких аудиторіях та не потрібно пропагувати "європейський вибір"? Адже актуалізація розуміння потребує часу, бо у телевізорі чуємо одне, а у реальному житті все навпаки, - запитує модератор у глядачів.

На що вчитель історії та соціальний педагог Запорізької гімназії №19 Ірина Старова надає наступну відповідь:

- Європейським лівакам треба зрозуміти, що капіталістична система єдина, яка працює з 15 ст. і кращої людство не має. Спроби більш справедливого розподілу завжди ведуть к таборам і репресіям, голоду і дефіциту. У фільмі герої називають себе екстремістами. Це за формою їхньої діяльності, за ідеологією вони скоріше ліваки. Вони такі совдепи, які ніколи в совдепії не жили. У мене до таких категоричне неприйняття. Мати яхту тоді, коли хтось голодує, не є аморальним. Люди, які мають більше ніж інші, часто створюють бізнеси та нові робочі місця. Боротися з несправедливим розподілом багатства можна тільки полегшивши усім людям можливість його самостійно отримати. Через освіту, рівні можливості для власного бізнесу, підтримку держави, дію законів, у тому числі і природоохоронних.

Стрічка не залишила глядачів байдужими. Клубна робота з документальним кіно може породжувати цікаві думки та надає можливість для узгодження цих думок у соціальному просторі.

Наприклад, Дар’я Лебединська вважає, що фільм вчить бути активними, робити те, що в наших силах:

- Було цікаво вислухати історію життєвого шляху героїв на початку фільму. Безліч людей замислюються над проблемами з якими зіткнулося людство в плані забруднення навколишнього середовища, але через день, два, у повсякденній метушні забувають про це і фокусуються тільки на своїх проблемах, виправдовуючись тим, що у них просто немає часу і їм потрібно облаштувати своє життя перш за все, чим міняти щось у планетарному масштабі. Але є певні групи людей які не залишають такі думки на потім, до них прийшло розуміння, що поки вони думають, природа все більше і більше потопає у відходах та смітті, яке повільно вбивають все навколо. Тому замість бездіяльності, вони присвятили свій час активній боротьбі проти знищення навколишнього середовища. Як сказала Софі з фільму «Просто зроби це»: «Немає значення законно це, чи ні, неважливо великий ваш внесок, чи малий, просто треба це робити!» Абсолютно усвідомлено вони йдуть проти влади, адже не завжди справедливі ті, хто встановлюють закон. Бувають і смертельні випадки при виникненні протестів, природоохоронці жертвують своїм комфортом, ставлячи своє життя як привід припинити дії проти яких вони протестують. Це неймовірно складно. У когось просто не вистачає сміливості, сили волі, щоб витримати таке життя, не кожен може почати боротьбу проти структур порушників прав. Тому якщо не вважаєш такі радикальні заходи можливими, можна врятувати планету, дотримуючись елементарних правил. Для їх виконання не доведеться жертвувати собою, достатньо просто приділити трохи часу простим справам: зайнятися облагородженням свого міста, сортувати сміття, знижувати споживання електроенергії, заощаджувати паливо, уникати пластикових пакетів та одноразових товарів, віддавати непотрібні речі нужденним, заощаджувати воду, не смітити.

В свою чергу Ліля Назаренко радить дивитися цей фільм багато разів:

- Я дізналася що британці п’ють чай коли їм важко, незручно або коли вони перебувають у важкій ситуації. Вони п’ють чай на похоронах, коли їх хатинки бомблять літаками, коли їм розповіли погану новину або коли знаходяться у скрутній ситуації. Готові пити чай літрами, з поводу або навіть без. Часто пили чай біля банку Англії, та пригощали інших людей безкоштовно. Я також люблю чай. П’ю його занадто багато. Коли тебе щось турбує, або на душі неспокійно випий чашечку чаю та стане набагато краще. У цьому фільмі люди грають з журналістами, вони не бояться піти до суду та відстоювати свої права: 1 квітня день - дурнів. Багато людей прибуло до Лондону. Десь у центрі їх зустрічає демонстрація. Їхня мета - перешкодити кліматичній кризі. Чому?? Вони не хочуть, щоб тему клімату досліджували саме працівники банку. Їх б’ють, але вони не тікають. Мені було сумно, коли розповіли про чоловіка, який йшов додому після роботи просто не в той час, не в тому місці. Його штовхнули працівники поліції і він помер. Це дуже сумно, та погано. Не зрозуміло, навіщо вони так зробили. Після смерті того чоловіка поліція почала вести себе набагато правильніше. Вони перестали бити людей, просто ходили пити чай і все. Наприкінці фільму Марія хотіла висадити зерна на чужій ділянці, та її почали виганяти. Їй дали час на збори, але вона не хотіла уходити, не хотіла збирати речі. Та поліція почала забирати в неї речі та гнати з тієї ділянки. Вони заарештували Марію за те що вона не хотіла уходити без своїх речей. Це дуже сумно, але не дивлячись на це фільм дуже цікавий. Десь хотілось плакати. Але зараз я хочу передивлятися цей чудовий фільм ще мільйони разів.

Висловив свою думку також президент Дитячо-юнацької екологічної громадської організації «Республіка Мрія» Запорізької гімназії №19 Олександр Бачурський:

- На мою думку, фільм «Просто зроби це» є надзвичайно корисною стрічкою для всіх споживачів - для самих активістів він є мотивацією, для учнів - гарним, повчальним прикладом небайдужості людей до навколишнього середовища. Саме на прикладі діяльності британських еко-активістів висвітлюються такі питання як свобода пересування, право на приватність, повагу до особистого та сімейного життя. Проте, обов'язково слід зауважити, що, часом, дії активістів є вкрай провокативними та невиправданими. Але, завдяки цим активістам відбуваються значні зміни на краще у природі їхнього краю. Загалом, тематика фільму та якість її подання надихають на піклування про історію та екологічне становище нашого запорізького краю.

Нагадуємо, «Просто зроби це» – унікальний незалежний проект, створений за участі більше 100 волонтерів та 447 добровільних спонсорів. Фільми американської режисерки та продюсерки Емілі Джеймс, які вона створила у співпраці з британським телебаченням, поєднують інтерес молодої режисерки до історії, науки і політики.

Фільм "Просто зроби це" сприяє просуванню реформ у сферах довкілля та децентралізації.

Кіноклуб Docudays UA «ВІСНИК МРІЇ» відкрито 26 січня 2023 року. Цільовою аудиторію кіноклубу є учні, вчителі, батьки учнів Запорізької гімназії №19, а також мешканці мікрорайону Військбуд та прилеглих до нього мікрорайонів міста Запоріжжя. Слухачі кіноклубу можуть отримати Сертифікат учасників, скориставшись google—формою https://docs.google.com/forms/.

 

Важливі посилання:

Сайт Docudays UA https://docudays.ua/

Сайт DOCU CLUB https://docuclub.docudays.ua/

Медіахолдинг «Вісник Мрії»

Запорізька гімназія №19

27.04.2023


Автор новинного повідомлення: Андрій Єлькін
Сфера інтересів автора: хімія, екологія, журналістика, медіа, література
Автор фото: Докудейз
Категорія: Новини від шеф-редактора ПШП | Переглядів: 142 | Додав: mech | Теги: кіноклуб, екологія, захист природи, НУО, Вісник Мрії, докудейз | Рейтинг: 0.0/0

Слідкуйте за новинами в групі "Запорізький НВК №19"
Підписуйтесь на нашу сторінку у Facebook

Всього коментарів: 0
avatar

Новини

 

[2023-06-18]
Любов Найдьонова: Щоб подолати булінг, вчіться перетворювати «мінуси» на «плюси»!Любов Найдьонова: Щоб подолати булінг, вчіться перетворювати «мінуси» на «плюси»!

[2023-05-02]
Вітаємо нашого чемпіона з перемогою!Вітаємо нашого чемпіона з перемогою!

[2023-04-30]
Згадали Чорнобильську трагедію та обирали кращу стратегію розвитку енергетики для УкраїниЗгадали Чорнобильську трагедію та обирали кращу стратегію розвитку енергетики для України

[2023-04-28]
Як спасати планету, дізналися учасники кіноклубної події

[2023-04-24]
22 квітня - Всесвітній день Землі! Радіо «РМ» транслювало передачу 22 квітня - Всесвітній день Землі! Радіо «РМ» транслювало передачу "Електронні відходи - Стоп!"

Фото


Публікації

Завершилось навчання в рамках програми Доку Діє 2.0. Можна підбивати підсумки.Завершилось навчання в рамках програми Доку Діє 2.0. Можна підбивати підсумки.

Контрольна робота з теми «Хімічні реакції» 9 КЛАС

Школа лідерів - майстер-класи

Перелік проектів на вибір для учнів 6-9 класів

Школа сайтобудування

Обираємо логотип 2022-2023Обираємо логотип 2022-2023

ВСЯ ХІМІЯ за 8 клас в 1 уроці + таймкоди

Складові аналізу медіатексту

По слідам війни, йде допомогаПо слідам війни, йде допомога

Поняття про оксиди, окиснення (горіння, повільне окиснення, дихання)

Вхід на сайт

Заради розвитку

Рейтинг успішності

ТОП-5

КРИСТАЛ
24/7
КРЕАТИВ

Коментарі

YML

Характеристика Натрію і Хлору
Натрій: 
До речі, пане Вадиме, Ваша ідея зі створення переліку інтернет-ресурсів медіахолдингу "ВМ-НФ&qu

Я теж абсолютно так думаю. Втім, з'ясовується, що серйозні Інтернет-ресурси, а надто їх розробка

Всі, хто розвиває якийсь бренд, обов'язково повинні мати свій власний сайт, адресу якого розміщу

Ой, загубився перший рядок, він виглядав так:

Хочеш мати власний сайт?

Календар

«  Квітень 2023  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Друзі сайту

  • department