Портал шкільної преси Запорізької гімназії №19 Запорізької міської ради

 

 

Пошук

Фільтр пошуку

ВМ-НФ Запоріжжя конференція медіаосвіта конкурси АУП ЗНВК №19 Запорізький НВК №19 Шкільний Медіахолдинг Конкурс радіо Андрій Єлькін Республіка Мрія здоров'я Кристал здорові школи звіт медіаграмотність навчання відео Шевченківські пакети плакати постер HEALTHY SCHOOLS плакат безпека медіатворчість урок екологія РК медіакультура 7 клас 9 клас булінг виховна робота 8 клас основи медіаграмотності практична робота екологія Солярис Департамент освіти і науки біологія еко-марафон Вісник Мрії челендж самоврядування медіа Карантин Хімія дистанційне навчання кіноклуб

Категорії розділу

Новини від шеф-редактора ПШП [134]
Новини - 24/7 [21]
Новини початкової школи [2]
Новини інших МЦ [17]
Новини - Олімпія [18]
Новини - Бригантина [14]
Новини - Креатив [105]
Новини - Кристал [123]
Новини - Фенікс [24]
Новини - Промінь сонця [7]
Новини - Нове місто [6]
Новини - Соляріс [23]
Новини - Нью-Скіфія [12]
HEALTHY SCHOOLS [51]
Новини в рамках програми "HEALTHY SCHOOLS"

Ми у Фейсбуці

ВМ-НФ


4:36 PM
9А звітує про 14 жовтня - Ми маємо 5 важливих Свят

Як добре, що наша школа переймається датами патріотичного та історичного значення та прищеплює цю любов учням. Подивіться лишень на цей тиждень. До дня 14 жовтня - Покрова, День Захисників та Захисниць України, День Українського Козацтва, День УПА, День визволення Запоріжжя від німецько-фашистських загарбників.
 5 найважливих дат і все встигли.

Що саме популізували цого дня наші вчителі:

За християнськими легендами, Покрову почали святкувати в Візантії в X ст. в пам'ять про чудесне визволення Константинополя від завойовників.
За однією з легенд Цармісто оточили чужинці і жителі міста зібралися на нічну службу, щоб молитися про своє спасіння. Їх молитва була почута. Під склепінням храму з'явилася Богородиця, щоб захистити городян під своїм покровом. Цей знак жителі Візантійської столиці трактували однозначно: місто буде врятоване. Незабаром дійсно прибули воїни-захисники і прогнали чужаків.

За часів Запорізької Січі свято отримало назву Козацька Покрова. Для запорожців Богородиця була заступницею і покровителькою, а Покрова символізувала своєрідний небесний щит, захист від ворогів - як свого часу для жителів Константинополя.
Історики пишуть, що для запорожців цей день був найбільшим святом. На Покрову вибирали нового отамана. А ще в цей день козаки, як перелітні птахи, відправлялися на зимівлю по своїх теплих хуторах, залишаючи на Січі тільки заставу з небагатьох воїнів.

Військовий символізм свята взяли собі на озброєння і бійці армії УНР в 1917-1920 роках.
А в 1940-х Покрову стали вважати своєю бійці Української повстанської армії.
"14 жовтня 1942 року в лісах Полісся з окремих збройних груп повстала Українська Повстанська Армія" - стверджує пропагандистська листівка ОУН, випущена в 1947 році.

14 жовтня Запоріжжя святкує визволення від німецько- фашистських загарбників.
Під час Другої Світової  війни два роки Запорізька область була окупована фашистськими військами. Запоріжжя займало значне місце у планах німецького командування. Для оборони Запоріжжя німці створили Запорізький плацдарм, що став частиною системи німецьких оборонних споруд «Східний вал», який керівництво нацистської Німеччини оголосило неприступною фортецею на шляху наступаючих радянських військ.
У боях за визволення Запоріжжя взяли участь війська 12-ї армії генерал-майора О. Данилова, 8-ї гвардійської армії В. Чуйкова  і 3-ї гвардійської армії Д. Лелюшенка, 23-й танковий і 1-й гвардійський механізований корпуси, повітряне прикриття штурмуючих військ здійснювала 17-а повітряна армія під командуванням В.Судця.
Перша спроба прорвати німецьку оборону на Запорізькому плацдармі була здійснена вже 1-2 жовтня 1943 року. Однак цього разу німецьким військам вдалося утримати свої позиції. Наступ на Запоріжжя відновився 10 жовтня і не припинявся до повного визволення лівобережної частини міста 14 жовтня 1943 року.

Не чекали, не готувалися, але на нашу землю знов прийшла біда.
7 квітня 2014 року в зв'язку із захопленнями адміністративних будівель в Харкові, Донецьку і Луганську було оголошено про створення антикризового штабу і про те, що «проти тих, хто взяв в руки зброю, будуть проводитися антитерористичні заходи». 14 квітня на сайті президента України було опубліковано текст указу № 405/2014 про початок антитерористичної операції: «Ввести в дію рішення Ради національної безпеки і оборони України від 13 квітня 2014 року "Про невідкладні заходи щодо подолання терористичної загрози і збереження територіальної цілісності України" ».
12 травня були незаконно проголошені ДНР і ЛНР. У червні українські сили розгорнули наступ по всьому фронту і до початку серпня, вчетверо скоротивши територію, яка контролювалася повстанцями з початку бойових дій, практично взяли Донецьк і Луганськ в кільце оточення.
Але в середині серпня в ході розпочатого контрнаступу з значними перевагами російськіх військ в оточенні ( «котлах») опинилися кілька тисяч українських військових. На початку вересня було укладено угоду про перемир'я, після чого інтенсивність бойових дій знизилася, проте на окремих напрямках зіткнення і обстріли тривають.
На підтримку ініціативи громадськості та з метою вшанування мужності та героїзму захисників незалежності й територіальної цілісності України, військових традицій і звитяг Українського народу, сприяння подальшому зміцненню патріотичного духу в суспільстві указом Президента України 14 жовтня 2014 р. встановлене Свято, яке з цьго року має повну назву "День Захисників і Захисниць України!"

14 жовтня дійсно героїчна дата, тому цей день найвдалий для згадування всіх Героїчних Подій Нашої Землі. 14 жовтня - найвдалий день та вшанування Наших Героїв та виховання патріотизму у наступних поколінь.

Учні 9А щиросердечно відзначили цей день. Напередодні виявили ініціативу прикрасити школу. Завзято  взялись за створення вітальних відеолистівок. З цікавістю слухали презентації Давіденко Тетяни Павлівни та взяли участь в історичній вікторині.

Також, дівчата привітали своїх хлопців-козаків, майбутніх захисників України, наслідувачів героїзму наших предків та батьків.

9А проголошує: Вітаємо! Пам'ятаємо! Пишаємося!
 

 


Автор новинного повідомлення:
Сфера інтересів автора:
Автор фото:
Категорія: Новини - Кристал | Переглядів: 353 | Додав: formaschool19 | Рейтинг: 5.0/5

Слідкуйте за новинами в групі "Запорізький НВК №19"
Підписуйтесь на нашу сторінку у Facebook

Всього коментарів: 3
avatar
1
1 volterr • 8:09 PM, 2021-10-14
Змістовний день! respect hands
avatar
1
2 volterr • 8:43 PM, 2021-10-14
Такі важливі заходи! Найкраща школа - наша ЗНВК19!
avatar
1
3 vestnikm • 1:53 PM, 2021-10-17
Друзі, так змістовне ми підішли до осінніх канікул. Звіт про свята останніх днів підготував медіаосвітній центр "Кристал" (9-А клас). Які молодці, кореспонденти! І відео, і світлини, і цікавий текст підготували!
Вітаємо учнів Запорізького НВК №19 з початком перших в цьому навчальному році канікул. Нехай ці живописні дні дарують всім радість творчості, вражаючі події та корисний відпочинок, якого наші учні звісно ж заслугували.
avatar

Новини

 

[2023-06-18]
Любов Найдьонова: Щоб подолати булінг, вчіться перетворювати «мінуси» на «плюси»!Любов Найдьонова: Щоб подолати булінг, вчіться перетворювати «мінуси» на «плюси»!

[2023-05-02]
Вітаємо нашого чемпіона з перемогою!Вітаємо нашого чемпіона з перемогою!

[2023-04-30]
Згадали Чорнобильську трагедію та обирали кращу стратегію розвитку енергетики для УкраїниЗгадали Чорнобильську трагедію та обирали кращу стратегію розвитку енергетики для України

[2023-04-28]
Як спасати планету, дізналися учасники кіноклубної події

[2023-04-24]
22 квітня - Всесвітній день Землі! Радіо «РМ» транслювало передачу 22 квітня - Всесвітній день Землі! Радіо «РМ» транслювало передачу "Електронні відходи - Стоп!"

Фото


Публікації

Завершилось навчання в рамках програми Доку Діє 2.0. Можна підбивати підсумки.Завершилось навчання в рамках програми Доку Діє 2.0. Можна підбивати підсумки.

Контрольна робота з теми «Хімічні реакції» 9 КЛАС

Школа лідерів - майстер-класи

Перелік проектів на вибір для учнів 6-9 класів

Школа сайтобудування

Обираємо логотип 2022-2023Обираємо логотип 2022-2023

ВСЯ ХІМІЯ за 8 клас в 1 уроці + таймкоди

Складові аналізу медіатексту

По слідам війни, йде допомогаПо слідам війни, йде допомога

Поняття про оксиди, окиснення (горіння, повільне окиснення, дихання)

Вхід на сайт

Заради розвитку

Рейтинг успішності

ТОП-5

КРИСТАЛ
24/7
КРЕАТИВ

Коментарі

YML

Характеристика Натрію і Хлору
Натрій: 
До речі, пане Вадиме, Ваша ідея зі створення переліку інтернет-ресурсів медіахолдингу "ВМ-НФ&qu

Я теж абсолютно так думаю. Втім, з'ясовується, що серйозні Інтернет-ресурси, а надто їх розробка

Всі, хто розвиває якийсь бренд, обов'язково повинні мати свій власний сайт, адресу якого розміщу

Ой, загубився перший рядок, він виглядав так:

Хочеш мати власний сайт?

Календар

«  Жовтень 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Друзі сайту

  • department