Портал шкільної преси Запорізької гімназії №19 Запорізької міської ради

 

 

Пошук

Фільтр пошуку

ВМ-НФ Запоріжжя конференція медіаосвіта конкурси АУП ЗНВК №19 Запорізький НВК №19 Шкільний Медіахолдинг Конкурс радіо Андрій Єлькін Республіка Мрія здоров'я Кристал здорові школи звіт медіаграмотність навчання відео Шевченківські пакети плакати постер HEALTHY SCHOOLS плакат безпека медіатворчість урок екологія РК медіакультура 7 клас 9 клас булінг виховна робота 8 клас основи медіаграмотності практична робота екологія Солярис Департамент освіти і науки біологія еко-марафон Вісник Мрії челендж самоврядування медіа Карантин Хімія дистанційне навчання кіноклуб

Категорії розділу

Новини від шеф-редактора ПШП [134]
Новини - 24/7 [21]
Новини початкової школи [2]
Новини інших МЦ [17]
Новини - Олімпія [18]
Новини - Бригантина [14]
Новини - Креатив [105]
Новини - Кристал [123]
Новини - Фенікс [24]
Новини - Промінь сонця [7]
Новини - Нове місто [6]
Новини - Соляріс [23]
Новини - Нью-Скіфія [12]
HEALTHY SCHOOLS [51]
Новини в рамках програми "HEALTHY SCHOOLS"

Ми у Фейсбуці

ВМ-НФ


7:45 PM
Як ми святкували Масляну. Та як святкували наші предки.

В Запорізькому НВК №19 пройшли пишні гуляння на честь зустрічі весни та прощання з зимою.

Дуже вміло організували  вчителі свято цього року – триденний ярмарок «Масляна».

Аж 3 дні ми куштували найсмачніші млинці від всіх господинь нашої школи.

Як все було розповідає 7-Б та газета «Фенікс».

Ми всі отримали завдання насмажити млинці та принести у призначений день.

Прямо посеред шкільних коридорів ми винесли столи та накрили їх святковими скатертинами. Кожний клас намагалися поставити на свій стіл якісь з українськів символів.  Ми прикрасили стіни газетами з тематики «Масляна».

Багато хто вбралися в український святковий одяг. Дівчата увібрали волосся вінками.

Отак по-українськи на великій перерві з вівторка по четвер починався смачний «млинний» ярмарок в ЗНВК 19.

Звісно ми не намагалися дотримуватися точної історичної відповідності. Бо не «Масляна», а «Масниця» і вареники, а не млинці.

 Відомо, що тиждень перед початком Великоднього посту православні християни з давніх-давен вважали святковим. Сьогодні цей період частіше за все називають «Масляна», хоча колись його так називали лише на тих територіях, які межували з Росією, говорить етнограф Галина Олійник.

Пані Галина зауважує, що правильно це свято називати «Масниця», хоча якогось узагальненого способу святкувати останній тиждень перед Великим постом у 17 столітті для всіх регіонів нашої держави ніколи не існувало. У різних частинах України цей святковий період завжди називали по-своєму, а обряди, якими він супроводжувався, могли істотно відрізнятись.

Зміст святкування був єдиний. По-факту, це було перше свято весни, повільна зміна харчового раціону, а також прощання із цілою серією зимових свят.

В Україні ж за словами Галини основною стравою на столі були вареники, начинкою для яких, частіше за все, був сир. Саме тому, Масницю у деяких регіонах України часто називали Сирниця.

Але на варениках з сиром святкове меню тогочасних українців не закінчувалось. Саме в цей період наші предки споживали дуже багато сметани і масла. Маленькі вареники – це сучасна традиція. В давнину вони були величезними, з великою кількістю начинки. Дуже часто господині пекли налисники з сиром, коржі з пшона, гороху або кукурудзи, варили молочну кашу, кисіль, готували запіканки, сирники, рибу та багато іншого. Також в цей період випікалось досить багато різноманітних солодких смаколиків.

В деяких регіонах України Масницю називали Колодієм або Колодкою.

Самі звичаї, котрі пов’язані з такими назвами, мають дуже глибоке і давнє походження, яке тягнеться ще з того часу, коли на наших землях панувала Трипільська культура.

Юнаки, які не змогли одружитися протягом року, змушені були прив’язувати до своєї руки колодку. Згідно із звичаєм, юнак не мав права самостійно зняти таку колодку, це могла зробити лише неодружена дівчина, а юнак за цю послугу повинен був якось відкупитися.

На території сучасної Гуцульщини колодку не прив’язували до руки, але проводити викуп треба було. Частіше за все це відбувалося на Великодні свята, а замість «колодок» використовували дві писанки.

На території сучасної Вінницької області була традиція волочити колодку. Гурт людей знаходив посеред вулиці якусь колоду і йшов з цією колодою додому до якоїсь сім’ї, де жив неодружений юнак.

На території сучасних Житомирської та Київської областей, з Колодієм пов’язували кожен з днів останнього тижня перед початком Великого посту. Українці щиро вірили у те, що після того як вони проведуть якісь певні обряди, то протягом усього наступного року їх будуть обминати різні негаразди.

Млинці на Масницю готували лише у таких регіонах України як Слобожанщина та Чернігівщина. І як ми вже дізналися саме на нашій території і прижилася назва Масниці як «Масляна».

В понеділок зустрічали Масницю або Масляну. Робилося солом'яне опудало, яке потім катали по селу на санях, супроводжуючи цю дію піснями. У вівторок були «Загравання», тобто розваги. Влаштовували балагани з «Петрушкою», а хатами  ходили «ряджені». В середу наставав час великого гуляння з млинцями і іншими пригощаннями. У Широкий четвер або Перелом починався справжній розгул. Саме цього дня хлопці мірялися силою. П'ятниця — час вечорів тещ, а також цілого ряду шлюбно-родинних звичаїв. В суботу невістки приймати у себе в гостях рідню. У неділю наставали «проводи» свята. Всі вибачалися один перед одним, а також відвідували могили родичів і залишали там млинці. Окрім цього, спалювали опудало зими.

Масляна, та українською вірніше Масниця, має аналоги свята і в інших країнах. Тож сміливо можна сказати, що свято – інтернаціональне.

Наприклад, в Західній Європі існувало весняне свято друїдів Бельтайн. У Кельне теж проводять гуляння на честь настання весни – «Фастеловенд» (Fastelovend), а в Майнце – «Фассенахт» (Fassenacht). Маслеяний карнавал проходить в Рейнській області – Рейнланде. Веселі святкування тут триває з четверга до вівторка. Також свята, схожі за своєю тематикою на Масляну, до цих пір відзначають в Чехії, Данії і Англії.

Одже, які можна зробити висновки?

1) «Масниця» і «Масляна» — це не одне і те ж!

2) Меню на Масницю, незважаючи на те, що сьогодні дуже багато українців вважають традиційною стравою млинці, тогочасні українські господині варили традиційні вареники.

3) Кожен з регіонів України мав свою обрядовість.

4) Зустрічають весну і понині схожими обрядами на Масницю/Масляну в дуже багатьох країнах.

5) Наша школа влаштовує актуальні для всього Світу свята та має глибоку цікавість до рідних українських традицій.

«Нам дуже подобаються млинці і смачний млинний ярмарок!» — підвели підсумки учні 7-Б класу: «Чекаємо зустріч весни наступного року!»»

Посилання на сайт: https://uaua.top/13846/?fbclid=IwAR30_VG1EIkTOxjB84QcIJQsL-es5dr2RASKSh2w2W2C5CgyIIShnbwZhCY

Автор статті: Анна Носко, Кандидат на пост Президента РМ від 7-Б


Автор новинного повідомлення:
Сфера інтересів автора:
Автор фото:
Категорія: Новини - Фенікс | Переглядів: 445 | Додав: annanosko7b | Рейтинг: 5.0/1

Слідкуйте за новинами в групі "Запорізький НВК №19"
Підписуйтесь на нашу сторінку у Facebook

Всього коментарів: 2
avatar
0
1 mech • 9:59 AM, 2020-03-01
Дуже цікавий та змістовний матеріал! Дякуємо, медіаосвітній центр "Фенікс"! 
8000+ )
avatar
0
2 nikulitta • 3:44 PM, 2020-03-03
Свіжа думка, українські традиції... Саме так! Наступного року зробимо з варениками!
avatar

Новини

 

[2023-06-18]
Любов Найдьонова: Щоб подолати булінг, вчіться перетворювати «мінуси» на «плюси»!Любов Найдьонова: Щоб подолати булінг, вчіться перетворювати «мінуси» на «плюси»!

[2023-05-02]
Вітаємо нашого чемпіона з перемогою!Вітаємо нашого чемпіона з перемогою!

[2023-04-30]
Згадали Чорнобильську трагедію та обирали кращу стратегію розвитку енергетики для УкраїниЗгадали Чорнобильську трагедію та обирали кращу стратегію розвитку енергетики для України

[2023-04-28]
Як спасати планету, дізналися учасники кіноклубної події

[2023-04-24]
22 квітня - Всесвітній день Землі! Радіо «РМ» транслювало передачу 22 квітня - Всесвітній день Землі! Радіо «РМ» транслювало передачу "Електронні відходи - Стоп!"

Фото


Публікації

Завершилось навчання в рамках програми Доку Діє 2.0. Можна підбивати підсумки.Завершилось навчання в рамках програми Доку Діє 2.0. Можна підбивати підсумки.

Контрольна робота з теми «Хімічні реакції» 9 КЛАС

Школа лідерів - майстер-класи

Перелік проектів на вибір для учнів 6-9 класів

Школа сайтобудування

Обираємо логотип 2022-2023Обираємо логотип 2022-2023

ВСЯ ХІМІЯ за 8 клас в 1 уроці + таймкоди

Складові аналізу медіатексту

По слідам війни, йде допомогаПо слідам війни, йде допомога

Поняття про оксиди, окиснення (горіння, повільне окиснення, дихання)

Вхід на сайт

Заради розвитку

Рейтинг успішності

ТОП-5

КРИСТАЛ
24/7
КРЕАТИВ

Коментарі

YML

Характеристика Натрію і Хлору
Натрій: 
До речі, пане Вадиме, Ваша ідея зі створення переліку інтернет-ресурсів медіахолдингу "ВМ-НФ&qu

Я теж абсолютно так думаю. Втім, з'ясовується, що серйозні Інтернет-ресурси, а надто їх розробка

Всі, хто розвиває якийсь бренд, обов'язково повинні мати свій власний сайт, адресу якого розміщу

Ой, загубився перший рядок, він виглядав так:

Хочеш мати власний сайт?

Календар

«  Лютий 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Друзі сайту

  • department