Портал шкільної преси Запорізької гімназії №19 Запорізької міської ради

 

 

Пошук

Фільтр пошуку

ВМ-НФ Запоріжжя конференція медіаосвіта конкурси АУП ЗНВК №19 Запорізький НВК №19 Шкільний Медіахолдинг Конкурс радіо Андрій Єлькін Республіка Мрія здоров'я Кристал здорові школи звіт медіаграмотність навчання відео Шевченківські пакети плакати постер HEALTHY SCHOOLS плакат безпека медіатворчість урок екологія РК медіакультура 7 клас 9 клас булінг виховна робота 8 клас основи медіаграмотності практична робота екологія Солярис Департамент освіти і науки біологія еко-марафон Вісник Мрії челендж самоврядування медіа Карантин Хімія дистанційне навчання кіноклуб

Категорії розділу

Новини від шеф-редактора ПШП [134]
Новини - 24/7 [21]
Новини початкової школи [2]
Новини інших МЦ [17]
Новини - Олімпія [18]
Новини - Бригантина [14]
Новини - Креатив [105]
Новини - Кристал [123]
Новини - Фенікс [24]
Новини - Промінь сонця [7]
Новини - Нове місто [6]
Новини - Соляріс [23]
Новини - Нью-Скіфія [12]
HEALTHY SCHOOLS [51]
Новини в рамках програми "HEALTHY SCHOOLS"

Ми у Фейсбуці

ВМ-НФ


0:46 AM
Як святкували день Української писемності та мови в ЗНВК 19

До Дня української писемности, який святкують 9 листопада, в нашій школі було заплановано декілька цікавих заходів, в яких ми прийняли участь.  Для 5-6 класів був організований квест «Наша мова калинова», який проходив на перервах. Діти виконували цікаві завдання та створили газети.                                     

Учні  7 – 11 класів записували відео ролики «Вірші про мову» та розмістили їх на порталі шкільної преси. Дівчата нашого класу декламували вірш Юрія Рибчинського «Мова, наша мова» та з допомогою батьків зняли відео, а Мелешко Ілля змонтував ролик і виклав його в інтернеті.                                                   

Ще одним завданням було прикрасити двері класної кімнати у національному стилі.                           

Також булла організована виставка стіннівок про видатних письменників. Ми готували її про Лесю Українку.                                                                   

Ще учні нашого классу прийняли участь у написанні всеукраїнського диктанту національної єдності, який вся Україна писала вже 19-й раз.                                                                 

А чи знаєте ви, що назву «українська мова» вживали, починаючи з XVI ст., на позначення мови українських земель Речі Посполитої, однак до середини XIX ст. основною назвою мови, що тепер зветься українською, було поняття «руська мова». Це почало вносити плутанину від моменту приєднання України до Московії та згодом Російської імперії, оскільки росіяни у XVIII ст. стали позначати свою мову схожим прикметником (рос. «русский языкъ»). Після певного періоду вагань, під час якого мову України намагалися відрізняти від російської за допомогою різних назв, поняття «українська мова», зрештою, поступово перемогло в усіх українських регіонах.

Упродовж століть українська мова, так само як і її носій – український народ, зазнавала суттєвих утисків і заборон з боку різних держав, зважаючи на те, під чиєю владою опинялася Україна.

Нині українська мова має державний статус, але зазіхання на неї з боку кремлівських можновладців та місцевих українофобів і русифікаторів не припиняються.

Отже, варто докладати зусиль, аби українська мова не тільки зберігалася, але й розвивалася. Нею варто розмовляти, писати, послуговуватися будь-де. В іншому разі вона стане виключно «солов’їною».

Щороку саме в День української писемності та мови стартує Міжнародний конкурс знавців української мови імені Петра Яцика.

Автор статті: Давиденко Поліна


Автор новинного повідомлення:
Сфера інтересів автора:
Автор фото:
Категорія: Новини - Кристал | Переглядів: 653 | Додав: meleshko201479 | Рейтинг: 5.0/3

Слідкуйте за новинами в групі "Запорізький НВК №19"
Підписуйтесь на нашу сторінку у Facebook

Всього коментарів: 7
avatar
0
1 mech • 1:10 AM, 2019-11-11
Дуже цікавий матеріал! Справжні журналісти підростають! Молодці! Так тримати! 8000+ )

У ХХ сторіччі українська мова була захіщена. Дуже багато книжок видавалося мільйонними тиражами, працювало українське радіо та телебачення, преса українською мовою та багато ще чого. У шкільної програмі було передбачено достатня кількість годин для вивчення української мови та літератури. Радянська влада була зацікавлена в розвитку національних республік. Але мотивація такої українізації була пов'язана з бажанням утримувати всіх в складі радянського союзу.
При цьому Україна не мала тієї самої незалежності, якої прагнуть сили патріотичного толку та яка вигідна регіональним ФПГ. )
avatar
0
2 meleshko201479 • 1:38 AM, 2019-11-11
Андрію В'ячеславовичу, отут я з вами не згодна, в XX сторіччі,можливо в деяких регіонах і була Українська мова без утиску,але...в східній Україні- це було табу! Я не можу і не буду казати що української мови не було,була! Але ж це була західна та центральна Україна, на сході тільки в селах розмовляли українською. Та що казати за СРСР, якщо в 21-у сторіччі ,в вільній Україні,в місті Запоріжжі буває б'ють людей які розмовляють Українською, рідною мовою!
avatar
0
3 mech • 9:03 AM, 2019-11-11
Цитата
в місті Запоріжжі буває б'ють людей які розмовляють Українською, рідною мовою!


Все залежить від того, яку національну політику проводить влада. Не можна в цих питаннях застосовувати репресивні методи, бо, якщо ми будемо тільки примушувати, соціум буде реагувати відповідним чином. Якщо держава закликає до толерантності, то саме вона повинна бути її зразком. Я не проти будь якого дискурсу щодо шляхів українізації. У ЗМІ повинні бути представлені різні точки зору, але при визначенні політики на рівнях прийняття рішень важливо демонструвати однозначність, яка виправдовується науковою доцільністю.
avatar
0
5 nikulitta • 11:13 AM, 2019-11-11
Ох,такая "больная" тема для меня. Не могу не прокомментировать.
Информационная война!
В интересах политики в Украине десятилениями манипулируют общественным мнением, переписывают исторические факты.
Сейчас настолько тяжело разобраться в истории! А в политике!!! Вообще мозг вскипает.
Хорошо что наша школа ориентируется на медиаграмотность. Важно научить наших детей разбираться в потоке информации.
А по поводу языка, Полина, правильно написала. Мне бабушка рассказывала, что вся "власть", которая к нам приходила (власть - это цитата) - ущемляла украинцев, язык и обычаи. Бабушка рассказывала, что за ее жизнь в Васильевском районе политические веения менялись очень касто и выжили они только благодаря тому, что подстраивались под новые правила. Поэтому они разговаривали "суржиком" в старости, т.к. как правильно они уже не помнили. Моя бабушка даже вышивать украинскую вышивку не умела, хотя руки у нее были "золотые".
А еще хочу отметить, что не считаю ситуацию нашего региона слабохорактерностью. Когда творится беззаконие, когда беспрепятственно стреляют(причем своих нет, все чужие,любые солдаты, лютой человек -это риск, который может тебя убить), когда нет правды, когда едят детей потому как даже траву уже съели...
Я считаю чудом то, что наш народ сохранил национальность и язык.
avatar
0
4 nikulitta • 10:23 AM, 2019-11-11
Отличная статья! Молодец, Полиночка!
avatar
0
6 starovaevl • 6:11 PM, 2019-11-11
Шановні, якщо радянська влада пілкувалася саме українською, чому в Запорізькому регіоні її зараз важче почути, ніж англійську ? Запрошую на виховну годину з теми "Як нищіли українську мову"....Тільки провела її для 8-9 класів.
avatar
0
7 formaschool19 • 9:29 PM, 2019-12-12
Поліна молодець smile
avatar

Новини

 

[2023-06-18]
Любов Найдьонова: Щоб подолати булінг, вчіться перетворювати «мінуси» на «плюси»!Любов Найдьонова: Щоб подолати булінг, вчіться перетворювати «мінуси» на «плюси»!

[2023-05-02]
Вітаємо нашого чемпіона з перемогою!Вітаємо нашого чемпіона з перемогою!

[2023-04-30]
Згадали Чорнобильську трагедію та обирали кращу стратегію розвитку енергетики для УкраїниЗгадали Чорнобильську трагедію та обирали кращу стратегію розвитку енергетики для України

[2023-04-28]
Як спасати планету, дізналися учасники кіноклубної події

[2023-04-24]
22 квітня - Всесвітній день Землі! Радіо «РМ» транслювало передачу 22 квітня - Всесвітній день Землі! Радіо «РМ» транслювало передачу "Електронні відходи - Стоп!"

Фото


Публікації

Завершилось навчання в рамках програми Доку Діє 2.0. Можна підбивати підсумки.Завершилось навчання в рамках програми Доку Діє 2.0. Можна підбивати підсумки.

Контрольна робота з теми «Хімічні реакції» 9 КЛАС

Школа лідерів - майстер-класи

Перелік проектів на вибір для учнів 6-9 класів

Школа сайтобудування

Обираємо логотип 2022-2023Обираємо логотип 2022-2023

ВСЯ ХІМІЯ за 8 клас в 1 уроці + таймкоди

Складові аналізу медіатексту

По слідам війни, йде допомогаПо слідам війни, йде допомога

Поняття про оксиди, окиснення (горіння, повільне окиснення, дихання)

Вхід на сайт

Заради розвитку

Рейтинг успішності

ТОП-5

КРИСТАЛ
24/7
КРЕАТИВ

Коментарі

YML

Характеристика Натрію і Хлору
Натрій: 
До речі, пане Вадиме, Ваша ідея зі створення переліку інтернет-ресурсів медіахолдингу "ВМ-НФ&qu

Я теж абсолютно так думаю. Втім, з'ясовується, що серйозні Інтернет-ресурси, а надто їх розробка

Всі, хто розвиває якийсь бренд, обов'язково повинні мати свій власний сайт, адресу якого розміщу

Ой, загубився перший рядок, він виглядав так:

Хочеш мати власний сайт?

Календар

«  Листопад 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Друзі сайту

  • department